Tips för övningskörningen

Många unga tar i dag körkort. Men att ta körkort är inte helt enkelt och man kan behöva få några tips för att det ska gå smidigare. Vi har därför samlat en del saker att tänka på för er 18-åringar, och andra, som ska ta körkort.

3396250-ovningskor

Fler och fler svenska 18-åringar väljer att ta körkort. Den största anledningen kan vara att det är lättare att få anställning när man har körkort. Andelen 18-åringar som tar körkort har ökat med 5 procentenheter de senaste sex åren. Vid vissa jobb krävs det att man har körkort. Bland annat inom vård och omsorg, men framförallt inom byggsektorn. Även inom de jobb som inte kräver körkort kan det vara avgörande och är två kandidater intressanta för jobbet går arbetsgivaren ofta på den som har körkort.

Om du väljer att inte köra med en trafikskola är det viktigt att du har tillgång till en bil och någon som vill bli din handledare. Det är även viktigt att bilen är rätt utrustad. Om bilen inte har LED lampor kan det vara en idé att byta ut bilens lampor mot sådana. På nätet kan du hitta LED lampor till ett bra pris. Bilen måste även vara utrustad med en ”Övningskör”-skylt. När du hittat en handledare måste ni gå en introduktionsutbildning innan du får köra. Sedan fyra år tillbaka behöver ni dock inte gå utbildningen tillsammans. Ett tips för att bli en ännu bättre bilförare är att kombinera trafikskola och privat körning. Trafikskolan kan hjälpa dig med grunderna och sedan kan du mängdträna med din handledare.

Något du även bör tänka på när du ska skaffa körkort är under vilken period du gör det. Det kan vara svårt att få provtider när du väl är redo för att köra upp. Det kan dock vara aningen lättare att få en provtid på vintern.