Förarbevis för motorcykel

Det finns väldigt många som är intresserade av olika tvåhjulingar, och visst är det en speciell känsla att susa fram längs vägarna på en snygg motorcykel. Men för att få köra motorcykel så räcker det inte med att du har ett vanligt körkort för personbil, nej du måste ta ett särskilt kort för motorcykeln. Det finns några olika klasser för motorcykelkort, och de benämns alla med ett A. Den första är den för lätt motorcykel som kallas för A1, har du detta förarbevis får du köra motorcyklar som inte har en slagvolym som är högre än 125 cc eller en effekt högre än 11 kW, där är åldersgränsen 16 år. Sedan kommer vi till den relativt nya klassen för mellanstora motorcyklar, den som kallas för A2. Har du denna behörighet får du köra mellanstora motorcyklar som har en nettoeffekt på max 35 kW, och förhållandet mellan nettoeffekt och tjänstevikt får inte överstiga 0,2 kW/kg. För att ta detta MC-kort måste du vara 18 år gammal.

Sedan kommer vi till den behörighet som ger dig rätt att köra alla tvåhjuliga motorcyklar oavsett hur stor slagvolym eller effekt de har, och den behörigheten betecknas med A. Där är åldersgränsen högre, du måste vara 24 år fyllda för att få ta detta förarbevis. Läs mer om de olika formerna av förarbevis här på Körkortsportalen! Så om du är under 24 år får du välja någon av de andra behörigheterna att ta, och det kan kanske räcka väl för den form av motorcykel du tänkt dig köra?

En del brukar tala om farorna av att köra motorcykel, och visst finns det en risk med att åka MC likväl som vilket annat fordon som helst. En av de större riskerna är att man som förare av en motorcykel är oskyddad, eftersom man inte har någon kaross kring sig. Ska vi ge ett tips, förutom att du ska köra lugnt och försiktigt, så är det att skaffa dig riktigt bra MC dekk med ordentligt spårdjup så att du minskar risken för att få sladd eller vattenplaning. Bra däck är verkligen värt att investera i.